Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesület

2021.aug.02.
Írta: remenytelenügyek Szólj hozzá!

3 évvel ezelőtt. Líbiai nagykövetsége részére. Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesület

V

Nem érhető el leírás a fényképhez.Lehet, hogy egy kép erről: szövegLehet, hogy egy kép erről: szöveg

Kiskorú Veszélyeztetése - Bántalmazása

Tisztelt Siófoki Rendőrkapitányság!
Alulírott, Vidák Aladár mint a reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesület képviseletben eljáró elnöke 2021. 07. 16. napon felvett jegyzőkönyv alapján a Btk. 208 § (1) bekezdése alapján.
Preambulum:
Előzményként előadom, hogy Z. L. panaszos jegyzőkönyvben előadta, hogy B. H. szül. S. idő: 19... 0... 1.. an: A. M. 8653. Á. , S. u. 4.. szám alatti lakos fiam volt élettársa közös gyermek született Z. E. aki született: S., idő: Z. E. szül: S. , idő: 201.. 0.. 0... an: B. H. . Z. E. többször elmondta, hogy az édesanya egyedül hagyta az ingatlanban. Kislány azt is elmondta, hogy élettárs megfenyegette azzal, hogy nem rak rendet a szobájában akkor kirakják a kutya mellé, gyermek félelemmel mesélte el a történetet Z. V. és Z. L. A legutóbb a kislány elmondta , hogy a élettárs megütötte a fenekét, élettársa folyamatosan fenyegeti ha nem tesz rendet akkor kirakják a kutyaólban. Minden esetben nehezen megy vissza anyához sír, nem szeret ott maradni hanem velem akar maradni. Volt olyan eset is, hogy az édesanya és annak jelenlegi párja jött gyermek akkor a kis lány elbújt és félt. legutóbb gyermek meglátta az anyját sirt elszaladt mondta nem akar hazamenni mert fél tőlük. Z. V. és Z. L. azt tapasztalják hogy E. amikor vissza kell menni édesanyához akkor félelmet és aggodalmat látnak rajta. Z. V. lánya is jelen volt amikor kislány elmondta , hogy édesanya és párja megfenyegette hogy kikötik a kutya mellé. Kislány festett és kiborította a vizet rádobták a tűzre festéket gyerekkel kiabáltak , fenyegetik, 2021- mondta el a kislány el Z. V. és z. L.. Kislány bántalmazását megkérdezte Z. V. az anyától aki elismerte a fent leírtakat Z V.
Jogi Indoklás:
Álláspontom szerint édesanya és jelenlegi élettársa nevelését súlyosan megszegte azzal, hogy a kiskorú gyermeket egyedül hagyta ingatlanban, illetőleg a gyermekbántalmazás - fenyegetések voltak a gyermek irányában. A kiskorú testi, szellemi és erkölcsi, érzelmi fejlődése a súlyos kötelezettségszegés. A gyanú szerint anya olyan kötelezettségét szegte meg, amely a kiskorú nevelése, felügyelete vagy gondozása vonatkozásában terheli, mind aktív, mind passzív magatartással megvalósítható. (A nevelés – tervszerű magatartások sorozata,
melynek célja az ismeret-, érzelemgazdagítás, felügyelet – a kiskorú folyamatos, vagy időről időre visszatérő figyelemmel kísérése, célja a testi épség védelme, megóvása, gondozás – ide tartozik minden olyan tevékenység, amely a kiskorú testi szükségleteinek kielégítésére irányul.) A kötelességek tartalmát jellemzően erkölcsi normák, társadalmi szokások konkretizálják. Az elkövetési magatartás jellemzően huzamosabb időn keresztül, folyamatosan ismétlődő cselekményekben jelenik meg, de elképzelhető egyetlen magatartás tanúsításával is (pl. egy alkalomra felügyelet nélkül hagyja. Fenyegető kijelentések gyermeknek az érzelmi fejlődését veszélyezteti mindaz, ami megfélemlíti vagy megalázza. Lényeges, hogy az elkövetési magatartás és az eredmény között ok-okozati összefüggésnek kell lennie. Az értékelésnél az életkori sajátosságokat is figyelembe kell venni, jelen esetben a gyermek 5 éves. Gyanú szerint az elkövetők a veszélyeztető magatartását már a fenyegetésekkel szidalmazásokkal, a lelki terrorral megvalosítja. Jelen ügyben alanya az anya és új élettársa speciális, elkövetőként csak az valósítja meg a bűncselekményt, aki a kiskorú nevelésére, felügyeletére, vagy gondozására köteles, vagy a szülői felügyeletet gyakorló szülő, élettársa.
A kiskorú veszélyeztetése bűntette az egyik legsúlyosabb gyermekek sérelmére elkövetett deliktum, melyben igen magas a látencia, továbbá a felfedezett esetekben is is gyakran akadályokba ütközik a bizonyítás. Éppen ezért van különös jelentősége a kiskorú veszélyeztetése bűntette bizonyítás körében a kívülálló személyek tanúk. a szakértői véleményekre. A jelen esetben sértett gyermek 14 éven aluli kiemelt jelentősége van a pszichológus szakértő vizsgálatnak, hiszen 14 éven aluli gyermek meghallgatására indokolt. A gyermek családja jogszabályok alapján, de morálisan is köteles arra, hogy a kiskorúak egészséges felnevelkedését, testi, érzelmi, erkölcsi és értelmi fejlődésüket biztosítsa. Az a család, ahol a gyermek szinte állandó rettegésben, feszültségben, a rosszra való állandó készenlétben él, fél a soron következő büntetéstől, miközben maga elhiszi, hogy a verés, fenyítés megérdemelt dolog, mert ő tényleg rossz volt, ha nem rakta el időre a játékait vagy hangosabban játszott, nem engedelmeskedet első szóra, az károsítja a gyerekek normális érzelmi fejlődését, a fenyítés durvaságától függően akár testi egészségét is. A rendszeresen megalázott, megszégyenített gyermek önbecsülése sérül. Az is nyilvánvaló, hogy az állandóan vagy gyakran bántalmazott gyermek erkölcsi fejlődése, családképe is torzul, hiszen felnőttként tudatosan vagy a tudatalattija hatására maga is bántalmazó autoriter szülővé válik, megnehezítve, megnyomorít majd születendő gyermekei családja életét.
Indítványozom, hogy szíveskedjen tanúként meghallgatni meg Z. V. és Z .L Indítványozom azt is, hogy a t. nyomozó hatóság rendeljen ki igazságügyi pszichológus a gyermek vonatkozásában.
Mellékletként csatolom a jegyzőkönyvet.
Budapest,2021. 07. 16.
                                                                    Tisztelettel:
                                                         Vidák Aladár Országos Elnök
süti beállítások módosítása